Piece kuchenne - kotły c.o. ( z płaszczem wodnym ) - piecokuchnie.
Mamy przyjemność zaprezentowania Państwu kuchennych kotłów centralnego ogrzewania, czyli kuchni c.o. z płaszczem wodnym zwanych potocznie piecokuchniami, produkcji
UAB Kalvis (Litwa) . Są to urządzenia grzewcze przeznaczone do ogrzewania pomieszczeń, przygotowywania ciepłej wody użytkowej bojlerze (c.w.u.) oraz gotowania posiłków na płycie grzewczej i pieczenia potraw (jeżeli dany model wyposażony jest w piekarnik).
Idealne rozwiązanie dla Tych, którzy nie posiadają odrębnego,wydzielonego pomieszczenia dla zamontowania tradycyjnego kotła c.o. - kotłowni.
Ich zalety to: - ładny, estetyczny wygląd i solidne wykonanie – zastosowanie elementów wykończeniowych chromowanych, żeliwnych, z blachy nierdzewnej,
- moc grzewcza wystarczająca do ogrzania powierzchni od
30 – 200 m² ,
- możliwość montażu w pomieszczeniu kuchennym dzięki łatwości uzyskania zgody od kominiarza na instalację „trzonu kuchennego”,
- komora spalania (palenisko) o wielkości zapewniającej stałopalność do 16 godzin,
- wysoki współczynnik sprawności - w zależności od modelu od 64 do 78 procent,
- dwa położenia rusztów - "letnie" i "zimowe" ( w wybranych modelach ),
- lewy i prawy wariant wykonania - wylot spalin,
- ekonomiczny i ekologiczny opał – wszelkie paliwa stałe tj. drewno, węgiel, brykiety z trocin, słomy itp.
- długa żywotność – powyżej 10 lat,
- dostępne urządzenia o różnej mocy - więcej szczegółów w opisach poszczególnych modeli
Wybierzcie Państwo interesujący Was model kuchni c.o. i zapoznajcie się z opisem i danymi technicznymi. PIECE KUCHENNE C.O. - KUCHNIE WĘGLOWE C.O.
Dlaczego piece kuchenne c.o. można nadal używać, nawet jeśli nie spełniają standardu EKOprojektu. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących EKOprojektu normu EU a to CO (pri 13% O2 ) do 0,12% dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe.
Definicje: „kuchenka" oznacza miejscowy ogrzewacz pomieszczeń na paliwo stałe, który w jednej obudowie łączy funkcję miejscowego ogrzewacza pomieszczeń na paliwo stałe oraz płyty grzejnej lub piekarnika lub obydwu tych elementów do celów przygotowywania posiłków, i który jest przyłączony do wylotu komina albo wymaga kanału spalinowego do odprowadzania produktów spalania;
ZAŁĄCZNIK II - Piece kuchenne do gotowania i pieczenia „kuchenka" a wytwarzane przez nie ciepło jest tylko skutkiem ubocznym, a dlatego UE ROZPORZĄDZENIE KOMISJI piec kuchenny może być nadal używany, i gdy piece kuchenne muszą spełniać pewne wymagania, ale zawsze zgodnie ze starym CE standardem to piece spełniają. I tu dodatek „
Ten produkt nie może służyć jako podstawowe źródło ogrzewania" Komisja Europejska umieszcza jedynie wzmiankę o tym, że nie może to być jedyne źródło ciepła dla ogrzewanego pomieszczenia, co raczej nie jest znaczące.
Kuchnia na paliwo stałe do gotowania, pieczenia i ogrzewania np. wody użytkowej, wytwarza ciepło kierowane do wymiennika wodnego, które jest pochodnym gotowania i pieczenia. Dlatego kuchnie te nie podlegają rozporządzeniu dotyczącemu kotłów grzewczych PN-EN 303-5:2012 tylko w dalszym ciągu są dopuszczone do sprzedaży i użytkowania na podstawie PN-EN 12815:2004 (Kuchnie na paliwa stałe) i produkty te tak są znakowane.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32015R1185